пʼятниця, 16 грудня 2016 р.

УЦОЯО: випускники не обмежені у виборі іспитів

Останнім часом серед випускників загальноосвітніх навчальних закладів та їхніх батьків шириться хибна інформація щодо обмеження у виборі предметів ЗНО: нібито учасник не може вибрати водночас і математику, й історію України, або мусить керуватися у своєму виборі профілем класу чи школи.
Щоб уникнути непорозуміння, Український центр оцінювання якості освіти надає роз’яснення.

вівторок, 13 грудня 2016 р.

Спробуйте....

Пять вещей, которым научил меня первый семестр в Магистратуре в Шотландии.

1. Все делать строго в дедлайн и в обозначенные объемы.
Лучше выслать работу чуть хуже, но в срок, чем позже на 5 минут. Все работы присланные позже будут оценены не выше, чем 50% - самый низкий для сдачи балл. Так хотя бы есть шанс получить получше.
С объемом та же история. +/- 10%. Перевыполнил или недовыполнил - снижают оценку.

2. Плагиат худший грех.
Лучше написать как умеешь, чем скопировать где бы то ни было. Написал не так - максимум снизят за профессионализм и грамматику. А если списал пару предложений - могут вообще работу не принять и будешь сдавать модуль летом.

3. Списывать на экзамене вообще не допускается.
Для интереса я спросил у контролера что будет с тем, кто списывает. Она сказала, что за её 10 лет работы с таким не сталкивалась. Но по правилам сразу выгоняют с экзамена и "будут последствия вплоть до отчисления". Поэтому никто даже не пытается.

И это очень приятно. Экзамен как праздник. Не соревнование, а беседа с бумагой. Сдавать на отлично я не мечтаю, что получил - всему рад.
Тут кстати 100-бальная система. "Проходной минимум" 50%.
4. Чтобы расти надо задавать вопросы.
И всегда найдется тот, кто на твой вопрос ответит. Или это будет преподаватель, или специальный консультант.
Заказал личную консультацию и говорю: "у меня проблема, мне кажется, что я не до конца понимаю, чем одно требование отличается от другого. Поясните мне на простом примере".
Задавал вопросы - и уже смотришь вторую курсовую работу сделал лучше и оценка выше. Кстати да, тут по две курсовых за семестр на каждый предмет.
А еще я видел как девочка, которая в начале курса совершенно не могла разобраться в программе - в итоге сделала две работы на отлично. При этом с двумя детьми и работой. Потому что задавала вопросы и читала книги в библиотеке.
5. Тут нет "заучек", "ботаников", "любимчиков".
Потому что уважают тех, кто учится.
Мне кажется, что тут каждый старается.
Не знать не стыдно, стыдно не спрашивать.
И конечно преподаватель не знает, чью работу он в данный момент оценивает.



Алексей Августинович  Основатель / владелец у Центр Электронного бизнеса. E-business, E-commerce.


неділя, 11 грудня 2016 р.

Книгу року BBC отримали ...

9 грудня традиційно журі премії Книга року BBC оголосило переможців. Найкращими книжками 2016 року стали: у дорослій категорій – роман “Забуття” Тані Малярчук(Видавництво Старого Лева), у дитячій – “Тринадцять історій у темряві” Галі Ткачук (Темпора). 
“Цьогорічний переможець Книги року піднімає дуже важливі проблеми – про пам’ять, про те, як минуле пов’язане з сьогоденням, а також про самоідентифікацію суспільства і людей в ньому. Протягом останніх дванадцяти років Книга року BBC знайомить українського читача з найкращими творами сучасної української літератури. Роман Тані Малярчук посів гідне місце серед блискучих лауреатів нашого конкурсу”, – прокоментував переможців голова Європейського департаменту Всесвітньої служби ВВС Артем Лісс.
http://blog.yakaboo.ua/knyhu-roku-bbc-otrymaly-halya-tkachuk-i-tanya-malyarchuk/?utm_campaign=09122016blog2&utm_medium=socialmedia

понеділок, 28 листопада 2016 р.

Тест пробного ЗНО у 2017 році коштуватиме 120 грн

   Вартість пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2017 році з одного предмета становитиме 120 грн. Відповідна інформація оприлюднена на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
   Під час пробного ЗНО абітурієнти матимуть можливість ознайомитися із процедурою проведення тестування та виконати тестові завдання, що будуть максимально наближені до завдань, які будуть виконувати учасники ЗНО під час основної сесії тестування.
   Участь у пробному ЗНО зможуть взяти лише зареєстровані особи. Реєстрація учасників триватиме з 10 до 31 січня 2017 року на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
http://osvita.ua/test/53237/

субота, 26 листопада 2016 р.

Пам`ятаємо...



26 листопада - День вшанування пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні.

пʼятниця, 25 листопада 2016 р.

Пробне зовнішнє оцінювання (ЗНО) 2017 року

Графік проведення пробного тестування:
  • 1 квітня 2017 року - українська мова і література;
  • 8 квітня 2017 року історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова, російська мова.
Учасник пробного ЗНО може скласти максимум два пробних тести (українська мова та література та один предмет на вибір). Запрошення на пробне тестування, в якому буде вказано інформацію про пункт та час проведення тестування, учасники ПЗНО зможуть роздрукувати з власної персональної сторінки на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.
http://osvita.ua/test/advice/10683/

четвер, 17 листопада 2016 р.

Правила нарахування балів за завдання ЗНО

Наказом Українського центру оцінювання якості освіти №156 від 15 вересня 2016 року затверджено Схеми нарахування балів за виконання завдань сертифікаційних робіт ЗНО 2017 року.
Згідно з документом, при проведенні ЗНО абітурієнти працюватимуть з 9 типами завдань, що оцінюватимуться наступним чином.

понеділок, 14 листопада 2016 р.

Увага! Пробне ЗНО-2017!

           
  Реєстрація на пробне ЗНО  триватиме з 10 до 31 січня 2017 року. Про це повідомляє прес-служба Українського центру оцінювання якості освіти.
           Як і в попередні роки, пробне ЗНО проводитиметься з метою ознайомлення всіх бажаючих із процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця.
      Участь у пробному ЗНО є важливою складовою підготовки до тестування. Завдання, що створюються у формі предметних тестів, відповідають програмам зовнішнього незалежного оцінювання, характеристикам та структурі сертифікаційних робіт, а процедура проведення є максимально наближеною до процедури проведення основного ЗНО.
       Зареєструватися для участі в пробному ЗНО можна буде на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти у січні 2017 року.
         Кожен зареєстрований учасник зможе взяти участь у пробному ЗНО з української   мови та літератури (1 квітня), а також у одному із запропонованих предметів за вибором (8 квітня): історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, російської, французької мов.
       Слід підкреслити, що участь у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні є платною. Вартість одного тестування для одного учасника визначає кожний регіональний центр оцінювання якості освіти окремо. Цю інформацію буде розміщено на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
          Реєстрація для проходження пробного тестування не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Результати пробного ЗНО не зараховуються як оцінки за ДПА та не використовуються для участі в конкурсному відборі під час вступу до вищих навчальних закладів.
      Більше інформації про проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання буде розміщено на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.

пʼятниця, 11 листопада 2016 р.

Радіодиктант національної єдності

А Ви писали радіодиктант національної єдності?.. 
Перевіримо себе. 
Текст диктанту:

Україна на зламі тисячоліть

     За легендою, апостол Андрій Первозваний на одному з пагорбів, де нині Андріївська церква, напророчив: “На горах цих возсіяє благодать Божа, буде город великий і воздвигне Бог багато церков”. Передбачення збулося: на високому дніпровському березі народився золотоверхий Київ.
       Минали роки – слава про Київську Русь гриміла на весь світ, адже на зламі першого тисячоліття тут бурхливо розвивалися торгівля, право, освіта, культура. Королівським дворам Європи було за честь поріднитися з володарями Києва. Промовистим є такий факт: Анна, високоосвічена дочка Ярослава Мудрого, ставши королевою Франції, підписувала державні акти своїм ім’ям, тоді як її чоловік, король Генрик Перший, ставив усього-на-всього хрестик.
      Наша історія славна ще й звитяжними боями: упродовж століть відчайдушні козаки захищали Україну й усю Європу від дикої орди. Прикро, що на зламі другого тисячоліття нам, українцям, ціною життя найкращих синів доводиться боронити від східних сусідів свій європейський вибір. Сьогодні ми по-особливому розуміємо Шевченкову настанову любити Україну “во врем’я люте” і знаємо, що вистоїмо, бо за нами правда й славна історія.

вівторок, 8 листопада 2016 р.

9 листопада - Всеукраїнський диктант національної єдності


Диктант: як писати без помилок

Якщо ви раптом не послухали Лекторій Олександр Авраменко, як написати диктант без помилок, то вам - сюди!

http://www.lector.pro/single-post/2016/11/03/Диктант-як-писати-без-помилок

субота, 29 жовтня 2016 р.

МИ ПИШЕМО #радіодиктант 09.11.2016 11:30 ПРИЄДНУЙСЯ!

#радіодиктант запрошує кожного стати не просто учасником, а співорганізатором акції: оголошуємо флешмоб зі створення осередків написання радіодиктанту. Для цього зробіть три кроки:
1.на аркуші А4 роздрукуйте такий текст:

МИ ПИШЕМО
#радіодиктант
09.11.2016
11:30
ПРИЄДНУЙСЯ!

2. сфотографуйтеся разом із ним у місці, де плануєте писати радіодиктант, або з друзями, з якими писатимете диктант;
3. надішліть це фото нам!
І все! Збирайте друзів, колег, знайомих, пишіть диктант - у родинному колі, з колегами, друзями. Навіть якщо подія застане вас у дорозі - диктант у поїзді, маршрутці, автобусі - чому ні? Придумуйте свої призи й відзнаки! 


понеділок, 17 жовтня 2016 р.

МОН оприлюднило Умови прийому на навчання до ВНЗ України в 2017 році

Міністерство освіти і науки України на своєму сайті у рубриці “Вища освіта” розмістило Умови прийому на навчання до вищих  навчальних закладів України в 2017 році.
Умови було затверджено  наказом Міністерства освіти і науки від 13 жовтня 2016 року № 1236 «Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році».
Наразі зазначений наказ буде направлений до Міністерства юстиції для державної реєстрації. Лише після цього документ буде затверджено остаточно.

четвер, 13 жовтня 2016 р.

14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас відзначаємо День захисника України

Покрий, Покрово, щастям Україну!
Покрий, як мати рідная, крилом…
Прошу, для нас її, одну-єдину,
Зроби Ти втіхи й Долі джерелом…
Молюся на колінах щиро-слізно,
Прости нам все, що зроблено не так,
Дай процвітання! Забери, що грізно…
Хай сонце гріє серце… дух… й жита…
Покрово-Мати, хай Твоя турбота
Обізветься у кожному добром,
І, як один, усю свою роботу
Вкраїнець кожен поверне теплом…
Тепло зіллється, край наш обігріє,
Злетить за все подяка ввись, у світ…
О Мати Божа, Пресвята Маріє,
Врятуй Вкраїну… її Плід… і Цвіт…

                            О. Леонтієва


        А чиновникам так і хочеться крикнути словами із пісні, що виконує Оксана Білозір:          "Не заробляйте, хлопці, на війні.
Нема на світі більшого цинізму!"


вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Характеристика тестів ЗНО-2017 з української мови і літератури


Характеристики тестів ЗНО-2017

   УЦОЯО опублікував дані про те, як рахуватимуть бали ЗНО 2017 року. Тест з кожного предмета має свої особливості: кількість завдань, схема обрахунку балів, відведений час на виконання й максимальна кількість балів, яку можна набрати. У процесі підготовки до ЗНО обов’язково враховуйте цю інформацію. 
Детальніше https://www.eduget.com/news/xarakteristiki_testiv_zno-2017-2081?utm_source=FB&utm_medium=Social&utm_content=Statia_xarakteristiki_testiv_zno_2017&utm_campaign=FB_PZ102016

понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Вступникам скоротять вибір спеціальностей при вступі


У 2017 році вступ до вищих навчальних закладів відбуватиметься за результатами сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2016 та 2017 років. Для вступу в університети обов’язковим буде сертифікат з української мови та літератури. З якого предмета будуть інші два сертифікати ЗНО - обиратиме університет. Одним з них може бути математика або історія України, або біологія, третій сертифікат - з інших предметів, які визначить сам ВНЗ.
У 2017 році вступники із Криму та Донбасу вступатимуть за окремими квотами. Також особливості вступу передбачено для пільгових категорій - інвалідів, дітей-сиріт, учасників АТО.

Реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження додатків документів про освіту триватиме з 29 червня до 18-ї години 25 липня. У 2017 році прийом заяв у вищі навчальні заклади на основі ЗНО відбуватиметься до 18-ї години 26 липня. Вступні конкурси у вищі навчальні заклади пройдуть з 17 до 26 липня, а іспити - з 21 до 26 липня. Зарахування на навчання за бюджетні кошти відбуватиметься до 15 серпня 2017 року, а на контракт – до 18 серпня. Також умови прийому передбачають, що пільгові категорії вступників будуть зараховані до 28 серпня.
Детальніше http://osvita.ua/vnz/consultations/52481/

середа, 21 вересня 2016 р.

Особливості проведення ЗНО та ДПА 2017 року: на що звернути увагу

     
Сьогодні  о 10:00 у Міністерстві освіти і науки України відбулася прес-конференція директора депертаменту загальної середньої та дошкільної освіти Ю. Кононенка та директора УЦОЯО Вадима Карандія щодо особливостей проведення ЗНО та ДПА у 2017 році.

       Державна підсумкова атестація випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів (шкіл ІІІ ступеня) розпочнеться з 23 травня і буде проходити у формі ЗНО. ДПА у формі ЗНО випускники шкіл складатимуть з трьох предметів: українська мова, математика або історія України та ще з одного предмета за власним вибором.

            Результати з трьох навчальних предметів зараховуватимуться як оцінка за ДПА.

Увага: іноземна мова, на відміну від попереднього року, не обов’язкова для складання, це лише один предмет із переліку на вибір.

Увага: якщо випускнику потрібно скласти і математику, і історію України, він обирає один із цих предметів 2  м, а один – 3 м у складанні. 

Усі тести розроблені за програмою рівня «стандарт». Українську мову складатимуть як ЗНО з української мови та літератури, але для визначення оцінки ДПА врахують тільки відповіді з української мови та власне висловлення. Іноземна мова, математика та історія України теж розділені таким чином: для врахування ДПА обирають тільки частину запитань, вони позначені в тестовому зошиті. Приміром, щодо історії України знадобляться тільки відповіді з періоду XX-XXI ст. У ДПА з решти предметів враховуватимуть цілісний тест.

           Детальніше.  http://pedpresa.ua/166414-zno-2017-rezultaty-z-troh-navchalnyh-predmetiv-zarahovuvatymutsya-yak-otsinka-za-dpa.html


неділя, 4 вересня 2016 р.

4 вересня пішов із життя 47-річний український поет, правозахисник, дисидент Василь Стус

30 років тому, у ніч з 3 на 4 вересня в карцері табору особливого режиму ВС-389/36, що знаходився біля села Кучино Пермської області пішов із життя 47-річний український поет, правозахисник, дисидент Василь Стус.
Пам'ятаємо...
Василь Стус (З листа до сина)
"Любов — то, може, єдина справжня квітка, подарована людині Богом. Тільки в любові людина розумна. І навіть: що більше, дужче любиш — то розумнішаєш. Інших квіток, кращих за цю, квітку любові, я не знаю".
Слава Україні! Слава Герою!

четвер, 18 серпня 2016 р.

ЗНО-2017 відбудеться з 23 травня по 15 липня

Зовнішнє незалежне оцінювання 2017 року відбудеться з 23 травня до 15 липня 2017 року. Про це йдеться у наказі Міністерства освіти і науки № 889 від 27 липня 2016 року.
Також, зазначеним наказом визначено, що кожен зареєстрований учасник зовнішнього незалежного оцінювання матиме право скласти тести не більш ніж із чотирьох навчальних предметів.
Результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів (українська мова і література (українська мова), математика або історія України (період ХХ - початок ХХІ століття), а також один навчальний предмет за вибором випускника) зараховуються як результати державної підсумкової атестації за освітній рівень повної загальної середньої освітидля випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2017 року.
Також, наказом затверджено перелік предметів ЗНО. Як і у цьому році зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься з 12 предметів: українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова,  іспанська мова, німецька мова, російська мова та французька мова.
Тест ЗНО з української мови та літератури є обов’язковим для всіх абітурієнтів.

вівторок, 16 серпня 2016 р.

ЗНО з англійської мови наступного року ще не буде обов’язковим

Цього року кількість учасників ЗНО з англійської мови зросла, але наступного року цей предмет ще не буде обов’язковим для всіх випускників.
Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, підбиваючи підсумки проведення зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації учасників тестування у 2016 році.
На запитання, чи у 2017 році англійська мова стане обов’язковим предметом для усіх учасників ЗНО і чи входитиме до тесту аудіювання, Карандій зазначив, що ця тема ще обговорюватиметься у вересні. «Фактично, вже наказ Міністерства освіти про зовнішнє незалежне оцінювання 2017 року є підписаний», – сказав він і додав, що деталі буде повідомлено у вересні.
Водночас він додав, що «англійська мова не буде обов’язковою». «Але англійська мова, результати, буде зараховуватися як державна підсумкова атестація. Аудіювання наступного року не буде, планується, що аудіювання має бути запроваджене з 2018 року», – сказав директор УЦОЯО.

середа, 3 серпня 2016 р.

Як абітурієнтам шукати себе у рейтинговому списку

У Міністерстві освіти і науки надали роз'яснення про те, де і як абітурієнти можуть перевірити інформацію про себе у списках рекомендованих до зарахування.
Зокрема, у МОН повідомили, що особистий кабінет вступника, сайт vstup.info, а також та сайти обраних абітурієнтом вищих навчальних закладів є основними  джерелами, де абітурієнт може перевірити, чи отримав він місце держзамовлення.
Найшвидший спосіб, яким абітурієнт може дізнатися, чи отримав він місце держзамовлення та в якому виші – подивитися цю інформацію в особистому кабінеті.

субота, 30 липня 2016 р.

Посмійтеся від душі: добірка «перлів» із ЗНО

   «Українська правда» опублікувала добірку перлів на тему книжок і літератури – найкраще за часи ЗНО. От що писали випускники на незалежному оцінюванні минулих років. 
   Про літературу та яскраві її взірці 

   Твір, це, на жаль, занадто складне завдання для нашого склеротичного мозоку.

пʼятниця, 29 липня 2016 р.

Гриневич анонсувала зміни термінів для складання ЗНО наступного року

       Зовнішнє незалежне оцінювання наступного року будуть проводити у другій половині травня.    

     Про це в ефірі Еспресо.TV заявила міністр освіти та науки України Лілія Гриневич.   

    «Я погоджуюся з тим, що не можна починати ЗНО у квітні. Ми плануємо наступного року починати ЗНО в другій половині травня. Ми не можемо проводити його після видачі атестату, адже ЗНО зараховується як державна підсумкова атестація. Разом з тим атестати будуть вручатися трохи пізніше, після проведення ЗНО», – каже Гриневич.

середа, 27 липня 2016 р.

Навчальний рік у 2016-2017 роках триватиме 273 дні, 108 з них - вихідні

    2016-2017 навчальний рік у школах, гімназіях та інших навчальних закладах почнеться в четвер 1 вересня 2016 року і триватиме до 26 травня 2017 року включно. Загальна тривалість навчального року складе 273 днів, з яких 165 днів будуть навчальними, а 108 днів припадуть на канікули, вихідні та свята.

Верховна Рада перейменувала близько 300 населених пунктів

   


    Нещодавно Український парламент перейменував останній обласний центр, чию назву досі не було змінено згідно з Законом про декомунізацію. Верховна Рада України перейменувала  місто Кіровоград на Кропивницький (на честь українського драматурга і актора, який народився неподалік від Кіровограда).                                                                            Також нардепи перйменували с.м.т. Комінтернівьке (Одеська обл.) на Доброслав, с. Комсомольське та Червоне Знам'я (Миколаївська обл.) на Благодарівку та Любомирівку відповідно. На Одещині с. Чевонознам'янка перейменовано на Знам'янку, на Чернігівщині Петрівка стала Махновкою. 


субота, 23 липня 2016 р.

"Привіт, солдате"

   Цей вірш надійшов днями на адресу радіо «Армія FM» в рамках проекту «Привіт в АТО». Відомо, що його написала 11-річна дівчинка Юлія Бощенко з Одещини.
   Особисто мене цей вірш зворушив до глибини душі. Не хочеться вірити, що через 25 років незалежності в Україні йтиме війна... ,  діти писатимуть вірші на ось таку тематику...
Привіт, Солдате! Ти мене не знаєш,
Я просто дівчина, живу собі як всі,
В моєму місті тихо, не стріляють.
Але війна торкнулася душі!
Чому пишу тобі? Бо серце просить,
Бо я так звикла і вірші, що на душі,
Я викладаю на листі!
В моїй країні сльози, біль і розпач,
І так нестримно пишуться листи.
Ти зараз там на сході України,
Душею б’єшся на передовій,
Там дуже страшно,постріли лунають,
Та не здаєшся ти, ідеш вперед!
Ідеш у бій і остраху не маєш!
Ти борешся за волю України,
За незалежність та її життя,
І за майбутнє кожної людини,
а серед них живу і я!
Ти тільки повернись благаю, чуєш,
Ти не лети далеко в небеса,
Бо тут на цій землі тебе чекають
Батьки, родина... Вся сім`я.
І вся країна молиться за тебе,
Щоб швидше повертався ти живий,
І я також щодня молюся небу,
Аби в моїй країні настав мир...
Я сподіваюсь ці рядки почуєш,
А може прочитаєш у листі,
Я дякую тобі за те, що захищаєш,
Мою країну... Дякую тобі!..

четвер, 14 липня 2016 р.

10 варіантів кар’єри для філолога

Скільки раз нам доводиться чути: «Філолог – це не професія, це лише освіта», «З філологією далеко не підеш…», «Ну і ким ви будете? Вчителями мови і літератури?» Такими питаннями закидають нас, філологів, наші знайомі, близькі та друзі, котрі обрали модніші спеціальності і думають, що спіймали бога за бороду. Насправді ж кар’єрні можливості для філолога не такі вже й обмежені. Потрібно просто про них знати!

На традиційних для філолога варіантах «кар’єри», таких як вчитель, викладач, науковець, перекладач, спинятися не буду, адже ними для нас і так опікується рідний універ. А от цікавими і набагато ширшими та перспективнішими є можливості кар’єри в суміжних з філологією сферах. На них і зупинимося детальніше.

четвер, 7 липня 2016 р.

Як подати документи на вступ до вишу цього року

11 липня стартує вступна кампанія до вищих навчальних закладів України.
Цього року замість того, щоб  стояти в черзі до приймальної комісії, усі абітурієнти подаватимуть документи по інтернету. Щоб допомогти вступникам освоїти нову систему електронної подачі заяв, ДП “Інфоресурс” розробило покрокову інструкцію та пояснило, як правильно подати документи в цьому році.
Реєстрація вступників відбуватиметься на сайті: http://ez.osvitavsim.org.ua/ . Це посилання стане активним з 11 липня – саме тоді можна буде зареєструватися та почати подачу документів.
В держпідприємстві наголошують, що за статистикою саме на перший та останній день подачі документів припадає найбільше навантаження на сайт. Саме тому в ці дні можуть бути технічні проблеми з роботою ресурсу на що варто звертати увагу абітурієнтам, коли вони подаватимуть власні заяви.
В інструкції по роботі з системою електронної подачі заяв у ВНЗ в 2016 році окремими смисловими блоками пояснюється, як втупнику зареєструватися, як використовувати електронний кабінет, що буде доступний кожному зареєстрованому абітурієнту, а також сама процедура подачі електронних заяв.
Працівники ДП “Інфоресурс” звертають увагу, що правильність та достовірність введених під час реєстрації данних – один з визначальних факторів  для успішного вступу.
Наприклад, середній бал атестату про повну загальну середню освіту  вступник має вводити вручну, а також підвантажити скан-копію додатку до цього атестату. У випадку, якщо навчальний заклад при перевірці виявить помилкові дані про середній бал атестату, він має право відмовити абітурієнту в участі у конкурсному відборі.
Нагадуємо, що в цьому році системою «Подання заяв в електронній формі» зможуть скористатися у повній мірі тільки вступники, які мають атестат про повну загальну середню освіту та сертифікат ЗНО 2016 року і бажають вступити на денну форму навчання за ступненями молодший бакалавр, бакалавр (магістр і спеціаліст медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань). Кожен абітурієнт в 2016 році зможе подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей у будь-який університет за власним вибором.
Довідково:
Подача документів  для участі в конкурсі на вступ до вищих навчальних закладах України здійснюватиметься з 11 липня за посиланням:http://ez.osvitavsim.org.ua/ .
Покрокову інструкцію по роботі з системою електронної подачі заяв у ВНЗ в 2016 році можна знайти за посиланням:http://mon.gov.ua/content/Новини/2016/07/07/jczuvjcz-instrukcziya-ez-2016-(red-)pdf.pdf 

Джерело: